Najłatwiejszy przepis na czekoladowe ciasto twarogowe – Jest łatwe do zrobienia i smakuje dokładnie tak, jak przysmak z piekarni.

Ciasto czekoladowe to prawdziwy pionier wśród wyrobów cukierniczych. Potrafi oczarować każdego wyrazistym kremem, miękkim biszkoptem czy rozpływającą się w ustach polewą.

To dobra wiadomość dla miłośników czekolady – teraz możesz zrobić własne ciasto czekoladowe w domu. Zobaczysz różnicę!

Składniki:

Ciasto

  • 170g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g kakao
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 120g cukru
  • 80ml kwaśna śmietana
  • 1/4 łyżeczki soli

Śmietana:

  • 400g twarogu
  • 250g mleka skondensowanego
  • 100g kwaśnej śmietany
  • 50g kakao

Polewa:

  • 100g ciemnej czekolady
  • 60g masła
  • 40ml mleka

Syrop:

  • 50g cukru
  • 100g wody
  • 20g brandy lub koniaku

Wykonanie: