Naleśniki z ziemniaków Łatwe do zrobienia i pyszne. Sprawdzony przepis.

Naleśniki z ziemniaków i smażone na patelni – nowa opcja kulinarna w Twojej kuchni. To szybkie i pyszne danie. Warto spróbować placków ziemniaczanych na patelni!

Składniki:

  • 400ml kefiru lub jogurtu
  • 550g mąki
  • Sól: 0,5 łyżeczki
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 ml mleka;
  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Masło (do posmarowania naleśników).

Jak przygotować:

W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Wmieszaj ciepły kefir/jogurt. Wymieszaj składniki razem i uformuj ciasto. Przykryj miskę ręcznikiem na 20-30 min. Posiekaną cebulę smażymy na złoty kolor. Gdy ziemniaki będą już ugotowane, rozgnieć je, aż będą gorące.

Połączyć puree i gorące mleko z podsmażoną cebulą. Połączyć wszystkie składniki. Podzielić ciasto na równe porcje. Uformuj kulki i rozwałkuj je na grubość 8-10 mm.

Każdy placek smaż na rozgrzanej, suchej patelni. Smaż każdą stronę przez około 2 minuty. Pierwsza strona powinna być przykryta, podczas gdy druga powinna być odsłonięta. Posmaruj naleśniki masłem, gdy już będą gotowe. Smacznego.