Jeden składnik może sprawić, że bułeczki będą puszyste i miękkie. Przepis.

Jak zrobić idealny zakwas na żurek? Znajdź idealny przepis na ciasto drożdżowe. Dodatek zakwasu do mieszanki sprawi, że Twoje ciasta i bułeczki będą wyjątkowo puszyste.

Z podanego przepisu otrzymasz 1,5 kg ciasta. Jeśli wydaje Ci się to za dużo, możesz zamrozić połowę i przygotować ciasto drożdżowe z wyprzedzeniem. Jeśli nie przepadasz za ciastami drożdżowymi i wolisz zrobić ciasto od podstaw, po prostu podziel składniki na pół.

Składniki:

Zaczyn drożdżowy:

  • 30 g świeżych drożdży, 10g suszonych
  • 125 ml ciepłej wody (lub 1/2 szklanki)
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej (najlepiej przesianej).
  • 2 jajka
  • Miękkie masło 200g
  • 375 ml mleka (1 i 1/2 szklanki).
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 110 g cukru (lub 1/2 szklanki)
  • 2 łyżki wódki
  • 1 łyżeczka soli

Przepis krok po kroku:

Ciepła (ale nie wrząca) woda pozwoli rozpuścić drożdże i cukier. wody.

Wmieszać mąkę. Masa powinna mieć konsystencję rzadkiego budyniu. W zależności od tego, jak puszystą masę lubisz, możesz potrzebować dodać więcej lub mniej mąki. Trzymaj zaczyn drożdżowy w cieple do wyrośnięcia.

Użyj trzepaczki, aby połączyć cukier i jajka. Ubijaj delikatnie. Wmieszaj do zaczynu drożdżowego. Wmieszaj wódkę, śmietanę, olej i sól. Wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą gładkie.

Podziel mąkę na połowę, a następnie dodaj do niej 1/2 kg mieszanki. Wymieszać składniki razem, dodając po 1 łyżce. Cały czas mieszać. Gdy ciasto zgęstnieje można zacząć wyrabiać je ręcznie. Miskę z masą przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po upływie godziny, dodaj do ciasta pozostałą mąkę i ponownie je zagnieć. Ciasto należy odstawić na kolejną godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość i być puszyste. Ciasto pieczemy przez około godzinę w temperaturze 160°C. Po ostygnięciu można polać je ulubionymi owocami lub kruszonką.

Smacznego!