Jak zrobić idealny zakwas na żurek? Znajdź idealny przepis na ciasto drożdżowe. Dodatek zakwasu do mieszanki sprawi, że Twoje ciasta i bułeczki będą wyjątkowo puszyste.

Z podanego przepisu otrzymasz 1,5 kg ciasta. Jeśli wydaje Ci się to za dużo, możesz zamrozić połowę i przygotować ciasto drożdżowe z wyprzedzeniem. Jeśli nie przepadasz za ciastami drożdżowymi i wolisz zrobić ciasto od podstaw, po prostu podziel składniki na pół.

Składniki:
Zaczyn drożdżowy:
- 30 g świeżych drożdży, 10g suszonych
- 125 ml ciepłej wody (lub 1/2 szklanki)
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej (najlepiej przesianej).
- 2 jajka
- Miękkie masło 200g
- 375 ml mleka (1 i 1/2 szklanki).
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 110 g cukru (lub 1/2 szklanki)
- 2 łyżki wódki
- 1 łyżeczka soli
Przepis krok po kroku:
Ciepła (ale nie wrząca) woda pozwoli rozpuścić drożdże i cukier. wody.

Wmieszać mąkę. Masa powinna mieć konsystencję rzadkiego budyniu. W zależności od tego, jak puszystą masę lubisz, możesz potrzebować dodać więcej lub mniej mąki. Trzymaj zaczyn drożdżowy w cieple do wyrośnięcia.

Użyj trzepaczki, aby połączyć cukier i jajka. Ubijaj delikatnie. Wmieszaj do zaczynu drożdżowego. Wmieszaj wódkę, śmietanę, olej i sól. Wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą gładkie.

Podziel mąkę na połowę, a następnie dodaj do niej 1/2 kg mieszanki. Wymieszać składniki razem, dodając po 1 łyżce. Cały czas mieszać. Gdy ciasto zgęstnieje można zacząć wyrabiać je ręcznie. Miskę z masą przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po upływie godziny, dodaj do ciasta pozostałą mąkę i ponownie je zagnieć. Ciasto należy odstawić na kolejną godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość i być puszyste. Ciasto pieczemy przez około godzinę w temperaturze 160°C. Po ostygnięciu można polać je ulubionymi owocami lub kruszonką.