Dzięki temu wyjątkowemu przepisowi przygotujesz domową szarlotkę z twarogiem. Już po pierwszym kęsie będziesz zachwycony jej wyjątkowym smakiem.

Z tego przepisu powstaje szarlotka niepodobna do żadnej innej – jest zrobiona z twarogiem!

Wystarczy tylko przeplatać starte jabłka z twarogiem i gotowe. Jest to piękny, elegancki deser, który można podać gościom lub jako deser dla całej rodziny. Pokochasz go od pierwszego kęsa.

Do przygotowania szarlotki z twarogiem potrzebne będą następujące składniki:

Ciasto:

  • 500 gramów mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 200g cukru pudru
  • 2 jajka;
  • 10 gramów proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 500g twarogu
  • 100 gramów kwaśnej śmietany;
  • 80 gramów cukru pudru;
  • 4-6 jabłek, w zależności od ich wielkości
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 – 2  skrobi lub mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Dodaj szczyptę wanilii

Instrukcje krok po kroku jak przygotować

Użyj miksera, aby ubić razem masło i cukier. Następnie dodaj jajka, sól i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy mąkę. Miksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Zawiń ciasto w folię i pozostaw na 40 minut.

Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na równe porcje.

Jedną z połówek wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie przygotuj nadzienie. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dopraw je cynamonem i wanilią. Połączyć twaróg, śmietanę, cukier i jajko.

Rozwałkowane ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia.

Resztę ciasta można rozwałkować w taki sam sposób jak pierwsze. Delikatnie złożymy je na nadzienie jabłkowe i szczelnie zamkniemy. Jeśli chcesz, przytnij nożem nadmiar brzegów. Można je umieścić na wierzchu ciasta dla ozdoby.

Nakłuj ciasto widelcem, a następnie posmaruj je jajkiem. Piecz szarlotkę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe!