Ciasto na kefirze – przygotowanie zajmie 5 min – prosto i pysznie. Lepiej zrób podwójną porcję.

Przedstawiamy przepis na najpyszniejsze i najprostsze ciasto z rodzynkami!

Jest ono niezwykle delikatne i puszyste, co sprawi, że każdy, który go spróbuje, od razu się w nim zakocha. Przygotowanie jest niezwykle szybkie i łatwe, nie będziesz miała problemu ze stertą brudnych naczyń!

Jest to idealne rozwiązanie dla gospodyń, którym zależy na czasie i jak najlepszym deserze. Nie będziesz musiała czekać, aż ciasto urośnie. Oczaruj swoich gości wyśmienitym ciastem kefirowym! Zapewniamy, że każdy pokocha je od razu po pierwszym kęsie.

Co będzie Ci dzisiaj potrzebne w kuchni?

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 100 g rodzynek

Jajka, cukier i kefir wymieszaj razem używając miksera lub blendera. Następnie zacznij powoli dodawać mąkę, ciągle mieszając masę. Później dodaj proszek do pieczenia i rodzynki.

Całość wymieszaj. Ciasto już jest gotowe! Wysmaruj formę do pieczenia masłem i wylej na nią ciasto. Ustaw piekarnik na 180 stopni i kiedy będzie on gotowy do użycia, piecz ciasto przez 30-35 minut.

Deser jest gotowy!

Możesz od razu go podawać, bez konieczności wkładania go do lodówki, ani czekania, aż urośnie. Życzymy smacznego.