Zdradzam przepis na pyszny farsz warzywny na naleśniki – Znikają ze stołu w kilka chwil

Naleśniki możemy serwować na wiele różnych sposobów – doskonale sprawdzą się w daniach na słodko – z konfiturą lub musem owocowym, jak również w wersjach z warzywami lub z mięsem.

Oto szybki i prosty przepis na sycące naleśniki z warzywnym farszem – przepyszne i pożywne danie gotowe w kilkanaście minut.

Składniki:

  • 2 duże lub 3 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • garść żółtego sera (ok. 100 g)
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa umyj i obierz. Cebulę pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na wiórki na tarce o grubych oczkach.

Rozgrzej tłuszcz na patelni, następnie dodaj warzywa i duś pod przykryciem przez około 10-15 minut. Aby marchew była soczysta, a warzywa nie przypaliły się, można dolać do nich niewielką ilość wody. Gdy warzywa zmiękną, wlej na patelnie roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Smaż na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.

Gotowy farsz przełóż do miski, aby ostygł. Na tarce zetrzyj ser i dodaj go do przestudzonego farszu. Gdy farsz będzie stygł, usmaż naleśniki. Na rozłożone naleśniki przełóż 1-2 łyżki gotowego farszu i zwiń naleśniki w kopertę.

Tak przygotowane naleśniki z farszem możesz podsmażyć na patelni, aby rozpuścił się w nich starty ser. Doskonale smakują również jako danie na zimno.