Miękkie, proste i świeże ciastka z wiśniami. Moja babcia zawsze tak robiła. Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Miękkie, proste i świeże ciastka. Warto poznać na nie przepis, ponieważ domowe ciasteczka smakują o wiele lepiej niż te sklepowe.

Nadzienie wiśniowe idealnie do nich pasuje. Przyrządzenie ich potrwa maksymalnie pół godziny, a efektem będzie można cieszyć się kilka dni (o ile wcześniej nie zostaną pochłonięte).

Potrzebne składniki:

  • 400g mąki pszennej,
  • 150g masła,
  • 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki stołowe śmietany,
  • łyżka stołowa cukru pudru,
  • 50g wiśniowego dżemu,
  • 50 wiśni.

Przygotowanie:

Bierzemy głęboką miskę. Przesiewamy do niej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do tego cukier i mieszamy wszystko. Później umieszczamy w misie także: jajka, śmietanę i miękkie masło – najlepiej, żeby było podgrzane w mikrofalówce.

Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy aż powstanie nam z niego długi prostokąt. Jego brzegi smarujemy dżemem wiśniowym i układamy na nim 50 sztuk wiśni.

Zwijamy całość w rulon i kroimy na mniejsze części. W każdej porcji powinno znajdować się po dwie wiśnie.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, ustawiamy na niej ciastka i wkładamy to do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni na ok. 20 minut. Gotowe ciastka warto posypać cukrem pudrem.

Te wiśniowe ciastka są chrupkie, kwaskowe i słodkie. Do stworzenia takich ciastek można też użyć innych owoców np. jagód lub borówek.