Duszona kapusta – Smak i aromat warzyw nie do opisania. Genialne przepisy, które każda gospodyni powinna poznać

O właściwościach zdrowotnych kapusty nie trzeba nikogo przekonywać. To liściaste warzywo słynie z tego, iż wzmacnia odporność organizmu, pomaga zwalczyć cholesterol, dostarcza niezbędnych substancji oraz dba o układ nerwowy.

Najpopularniejszą formą podawania kapusty w Polsce jest duszona kapusta. Świetnie komponuje się ona z ziemniakami, kiełbasą, może być zatem spożywana samodzielnie lub jako dodatek do różnych potraw. Najczęściej wybiera się w tym celu kapustę białą lub czerwoną. Jak wybrać odpowiednią kapustę i jak prawidłowo ją przyrządzić? Przedstawiamy przydatne wskazówki.

Kapusta biała

Wybierając białą kapustę, należy zwrócić szczególną uwagę, by jej liście były zielone, świeże. Sama kapusta powinna być zaś twarda. Jak ją przygotować? Trzeba posiekać cebulę i marchew, po czym podsmażyć je około pięć minut, by przybrały piękny, złoty odcień.

Samą kapustę również należy pokroić i dodać na patelnię do reszty warzyw. Po około pięciu minutach podsmażania dodajemy wodę oraz pomidory (ewentualnie przecier pomidorowy/passatę). Młoda kapusta dusi się dość szybko, około kwadransa.

Starsza potrzebuje nieco dłużej czasu, nawet czterdziestu minut. Serwować można zarówno na ciepło jak i na zimno, na przykład z ziołami i kwaśną śmietaną.

Kapusta czerwona