Drożdżowe bułeczki z ziołami i czosnkiem – Niezwykle smaczne. 25 minut i gotowe
Pyszne, pachnące czosnkiem i ziołami bułeczki podane na ciepło jako przekąska na imprezie, czy domowe śniadanie, które nastroi nas pozytywnie na cały dzień?
Wydaje się, że takie rzeczy dostępne są tylko w najlepszych piekarniach, czy restauracjach, ale wg naszego przepisu przygotujesz je w niecałe pół godziny u siebie w domu!
Niezwykle miękkie, aromatyczne i przepyszne bułeczki z czosnkiem i ziołami to super prezent dla bliskich albo znakomite przełamanie monotonii zwykłych, codziennych posiłków. Całość zajmie Ci tylko 20 do 25 min.!
Niezbędne składniki to:
- 0,4 kg mąki
- 1 łyżeczka suchych drożdży (lub drugie tyle świeżych)
- 1 łyżeczka cukru
- 0,25 litra mleka
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- 50 gramów masła
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- zioła wg uznania (np. tymianek, oregano, bazylia itp.)
- 1 żółtko jajka
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej, aby nie było grudek i zanieczyszczeń. Wymieszaj ją z drożdżami (najlepiej suchymi), dodaj lekko podgrzane mleko, cukier, sól i roślinny olej. Wszystko wymieszaj i wyrabiaj ciasto, ale uważaj, by nie było ono zbyt twarde!
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie nadzienia.
Aby to uczynić przygotuj masło. Musi być miękkie, ale nie rozpuszczone. Do masła przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj ulubione zioła. Wszystko wymieszaj. Z wcześniej zagniecionego ciasta rozwałkuj niewielkie krążki. Następnie posmaruj całość przygotowaną pastą z masła, czosnku i ziół. Posmarowane kółko złóż na pół i jeszcze raz na pół i jeśli się da – kolejny raz na pół.
Tak przygotowane zawiniątko umieść w foremce do muffinów. Jedną foremkę wypełnij całkowicie dokładając kolejne kawałki ciasta, jeśli to konieczne. Tak przygotowane bułeczki posmaruj z wierzchu rozrobionym żółtkiem (zbyt gęste żółtko można rozcieńczyć kilkoma kroplami wody!). Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i umieść w nim bułeczki.