Co więcej placuszki nie zawierają dużej ilości kalorii, dzięki czemu sprawdzą się również dla osób dbających o linię.
Połowę główki kapusty posiekaj (powinno być 400 g). Kapustę włóż do większej miski. Cebulę zetrzyj na grubych oczkach na tarce i dodaj do miski z kapustą. Oba składniki wymieszaj ze sobą.
Dodaj kefir, jajko oraz proszek do pieczenia i mieszaj aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Do masy dodaj do smaku sól i pieprz i ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na około 7 minut.
Patelnię z olejem dobrze rozgrzej. Na rozgrzanym oleju nakładaj placuszki o wielkości dużej łyżki stołowej. Smaż przez około 2 minuty z obu stron, aż zarumienią się.
Nadmiar oleju możesz usunąć układając placuszki na ręczniku papierowym i lekko je odciskając.
Placuszki możesz podawać z ulubionymi sosami lub z dodatkiem kwaśnej śmietany. Moim ulubionym jest domowej roboty sos czosnkowy.