
W pierwszej kolejności zajmijmy się przygotowaniem zakwasu. Zacznij od wymieszania drożdży i cukru w letniej wodzie. Następnie dodajemy to do przesianej mąki i dorzucamy smalec, olej i sól. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Powinno być one gładkie i nie przywierać.

Następnie przekładamy ciasto do miski, posypujemy niewielką ilością mąki i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy i czekamy aż urośnie dwukrotnie.

Wałkujemy ciasto na jeden duży naleśnik. Jego grubość powinna wynosić ok. 1,5 – 2 cm. W międzyczasie mieszamy czosnek z olejem i wodą, a następnie posypujemy tą mieszaniną nasz naleśnik. Można go również posypać nasionami.

Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 minut, aż nasze ciasto się zarumieni. Możemy je posypać serem, wtedy będzie jeszcze lepsze w smaku.
