Zaserwuj gościom czosnkową przekąskę, której przygotowanie zajmie Ci tylko 20 minut. Przepis.

Niesamowita przekąska czosnkowa, która zachwyci każdego. Bardzo smaczna i po prostu doskonała, a dodatkowo bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Poniżej przepis na ten przysmak.

Składniki na zakwas:

  • 20 g drożdży;
  • 300 g mąki pszennej T650;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka soli;
  • 200 ml letniej wody;
  • 2 łyżki oleju roślinnego;
  • 1 łyżka smalcu.

Składniki na nadzienie:

  • 4 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki wody;
  • 2 łyżki oleju roślinnego;
  • ser (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności zajmijmy się przygotowaniem zakwasu. Zacznij od wymieszania drożdży i cukru w letniej wodzie. Następnie dodajemy to do przesianej mąki i dorzucamy smalec, olej i sól. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Powinno być one gładkie i nie przywierać.

Następnie przekładamy ciasto do miski, posypujemy niewielką ilością mąki i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy i czekamy aż urośnie dwukrotnie.

Wałkujemy ciasto na jeden duży naleśnik. Jego grubość powinna wynosić ok. 1,5 – 2 cm. W międzyczasie mieszamy czosnek z olejem i wodą, a następnie posypujemy tą mieszaniną nasz naleśnik. Można go również posypać nasionami.

Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 minut, aż nasze ciasto się zarumieni. Możemy je posypać serem, wtedy będzie jeszcze lepsze w smaku.

Po wyjęciu przekąski z piekarnika dobrze jest natrzeć ją niewielką ilością zimnej wody. Przełóż je na talerz, przykryj czystą szmatką i poczekaj, aż ostygnie.  Smacznego!