Ślimaki z serem – Moja rodzina zjadła je wszystkie w jeden dzień – To coś, co robię prawie w każdy weekend.

Serowe ślimaczki to ciasteczka, które bardzo szybko znikają z talerza.

Uwielbiane są zarówno przez dorosłych jak i dzieci za swój niepowtarzalny wygląd i pyszny smak. Świetnie komponują się z kawą lub gorącą herbatą.

Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 3 g suchych drożdży
  • 100 g mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła lub margaryny
  • 70 g kwaśnej śmietany
  • szczyptę soli

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 1/2 łyżeczki cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu.