Przepysznie delikatna szarlotka na mleku. Ten przepis jest najlepszy. Cała rodzina zjadła całą blachę w ciągu jednego dnia.

Jabłka są dostępne prawie wszędzie przez cały rok. Są pyszne i bardzo zdrowe. Zawierają witaminę C, K i E, a także wapń, magnez i żelazo.

Ale to nie wszystko! Każde jabłko zawiera antyoksydanty! To właśnie te bomby witaminowe sprawiają, że szarlotka jest pyszna i świeża. Ciesz się tym szybkim i łatwym przepisem!

Składniki: 

  • 4 jabłka
  • 4 jajka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 350 ml mleka
  • 200 g cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta

Jak to zrobić? To bardzo proste.

Żółtka wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Powoli dodawaj do jajek mleko i olej słonecznikowy, cały czas ubijając. W osobnej misce wymieszaj suche składniki. Wymieszaj delikatnie z masą jajeczną. Obierz jabłka i usuń z nich pestki. Pokrój jabłka na cienkie plasterki.

Rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza. Posmaruj olejem formę do pieczenia i dodaj bułkę tartą. Na dnie formy ułożyć połowę plasterków jabłek. Wlać do nich ciasto. Na wierzchu ułożyć resztę owoców. Piec szarlotkę w piekarniku przez 40 minut.

Po ostygnięciu szarlotkę można udekorować cukrem pudrem. Tę pyszną szarlotkę możesz podawać na ciepło z lodami lub na wiele innych sposobów. Smacznego!