Chrupiąca Cukinia po koreańsku – Wypróbowałam i nie mogę się doczekać, aby wypróbować kolejny raz. Uwielbiam ten przepis.

Jeśli szukasz idealnego przepisu na smaczną przekąskę, to dobrze trafiłaś. To nowy sposób na cieszenie się cukinią – jest chrupiąca, pikantna i pyszna, a do tego łatwa do wykonania.

Potrzebne składniki:

  • 500 g cukinii
  • 200 g marchewki
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Jak przygotować:

Pokrój cukinię na cienkie plasterki. Jeśli masz dużą cukinię, przekrój ją na pół. Dopiero wtedy możesz pokroić w plasterki. Cukinię posypać 1 łyżeczką soli.

Odstawić na 30 minut. Obierz marchewki, a następnie pokrój je w paski. Użyj specjalnego noża, jeśli go posiadasz. Wymieszaj marchewki z solą w misce. Odstaw na 30 minut.

Przygotować sos z przyprawami. Umieść 4 ząbki czosnku w robocie kuchennym i rozbij je. Do czosnku dodaj miód, sos sojowy i sok z cytryny. Wmieszać z ostrą i słodką papryką w proszku – wszystko dobrze połączyć.

Po upływie czasu odcedź wodę z marchwi i cukinii. Połącz oba warzywa w misce, a następnie połącz z sosem.

Na patelni rozgrzej 50 g oleju roślinnego. Kiedy się rozgrzeje, dodaj warzywa i dopraw solą. Dokładnie wymieszać i pozostawić do schłodzenia w lodówce na 20 minut.

Wyjmij sałatkę i udekoruj ją ziarnami sezamu. Jeśli lubisz nietypowe warzywne przekąski, rezultat na pewno Ci się spodoba. Smacznego!