Pokrój cukinię na cienkie plasterki. Jeśli masz dużą cukinię, przekrój ją na pół. Dopiero wtedy możesz pokroić w plasterki. Cukinię posypać 1 łyżeczką soli.
Odstawić na 30 minut. Obierz marchewki, a następnie pokrój je w paski. Użyj specjalnego noża, jeśli go posiadasz. Wymieszaj marchewki z solą w misce. Odstaw na 30 minut.
Przygotować sos z przyprawami. Umieść 4 ząbki czosnku w robocie kuchennym i rozbij je. Do czosnku dodaj miód, sos sojowy i sok z cytryny. Wmieszać z ostrą i słodką papryką w proszku – wszystko dobrze połączyć.
Po upływie czasu odcedź wodę z marchwi i cukinii. Połącz oba warzywa w misce, a następnie połącz z sosem.
Na patelni rozgrzej 50 g oleju roślinnego. Kiedy się rozgrzeje, dodaj warzywa i dopraw solą. Dokładnie wymieszać i pozostawić do schłodzenia w lodówce na 20 minut.