Niezmienny od 40 lat przepis na kulki mięsne w sosie pomidorowym. Pyszny smak, nie do opisania.

Przepisem na te kulki z mięsa mielonego w sosie podzieliła się ze mną moja koleżanka Danka. Znalazła go ona w notatniku swojej mamy, która była bardzo dobrą kucharką. Oznacza to, że ten przepis ma już na pewno ponad 40 lat.

Ten przepis na klopsiki zagościł w mojej rodzinie na dobre. Przygotowujemy go regularnie, według niezmiennego przepisu. Nam najbardziej smakują z kopytkami, bądź puree ziemniaczanym. Śmiało można je jeść same lub z dodatkiem ulubionego pieczywa.

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 500 g ryżu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny do smaku

Składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 100 ml mleka
  • 5 goździków
  • sól
  • cukier

Uwaga: sos z tego przepisu wychodzi dosyć słodki. Jeśli nie lubisz połączenia mięsa z słodkim smakiem, pomiń w przepisie cukier i goździki.

Wykonanie:

Ja do wykonania klopsików użyłam mięsa mielonego wołowo-wieprzowego w proporcji 50:50, ale śmiało możesz użyć innego rodzaju mięsa. Ryż ugotuj i wystudź. Do dużej miski włóż mięso, wystudzony ryż, mąkę pszenną, jajka, majeranek, sól, pieprz.

Dokładnie wymieszaj. Z uzyskanej masy formuj nieduże kulki. Jeśli będziesz moczyć dłonie w letniej wodzie, mięso nie będzie lepiło Ci się do rąk, a mięsne kulki się nie będą się rozpadały. Cebulę obierz i poszatkuj. Zagotuj 2 litry wody z cebulą, goździkami i szczyptą soli.

Do gotującej się wody, ostrożnie wkładaj uformowane klopsiki. Gotuj je tak przez około 20-25 minut, co chwilę mieszając. Po tym czasie wyjmij mięsne kulki z wody. Następnie dokończ sos. Dodaj mleko, a jeśli sos wydaje Ci się zbyt rzadki, zagęść dodatkowo mąką. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Zagotuj. Klopsiki z sosem podawaj z kopytkami, ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Smacznego!