Możemy stworzyć proste i pożywne przekąski w kilka minut i to z prostych składników, jakie znajdziemy we własnym domu. Takie zapiekanki nadają się na kolację rodzinna albo na spotkanie z przyjaciółmi. Istnieje parę wersji, ale poniżej podajemy dwie popularne.


Szynkę kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy jajka i śmietanę oraz tarty ser. Mieszamy i przyprawiamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej kromki, nakładamy nadzienie i pieczemy ok. 20 min w 100-150 st. C.

Składniki:
Wykonanie:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej kromki i smarujemy je miękkim masłem. W misce łączymy pokrojoną w drobną kostkę wędlinę, starty ser, jajka, posiekany drobno szczypiorek, śmietanę, starty lub drobno pokrojony czosnek. Masę nakładamy na pieczywo i pieczemy w piekarniku przez 15-20 min.