Pałeczki ziemniaczane, które dziś przedstawimy, doskonale sprawdzają się zarówno jako dodatek do ryb czy dań mięsnych, jak i samodzielna przekąska. Przygotowane na świeżo i podane z ulubionym sosem będą hitem na domowych imprezach.
Ziemniaki obieramy i pokrój w plasterki.

Następnie ugotuj je w wodzie, lub jeśli wolisz- na parze.

Ugotowane ziemniaki ugniatamy na gładkie purre.

Dodajemy sól, pieprz oraz drożdże, a następnie mleko i jajko.

Całość mieszamy i sukcesywnie dodajemy przesianą mąkę, tak aby powstała jednolita masa.

Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.

Po upływie należytego czasu, do ciasta dodajemy posiekany szczypiorek, a następnie przelewamy całość do woreczka, w którym wycinamy końcówkę. Małymi porcjami wyciskamy ciasto na rozgrzany olej.

Pałeczki smażymy do uzyskania pięknego, złotego koloru. Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku, aby osączyć zbędny tłuszcz.
