Soczyste i proste w przygotowaniu roladki mięsne idealnie nadadzą się na niejedną okazję. Przepis.

Jeżeli poszukujemy przepisu na smaczny obiad dla siebie oraz swojej rodziny, doskonałym wyborem będą soczyste roladki mięsne.

Ich zaletą jest bez wątpienia to, że są one zaskakująco proste w przygotowaniu. Wystarczą nam jedynie trzy składniki, a będziemy mogli cieszyć się wspaniałym posiłkiem.

Lista składników:

  • 800 g karkówki, schabu lub ewentualnie drobiu
  • 100 g żółtego, twardego sera
  • 3 ogórki kiszone
  • sól i pieprz do smaku
  • inne przyprawy, dobrane wedle preferencji

Instrukcja przygotowania:

Roladki są niezwykle proste w przygotowaniu. Mięso wystarczy pokroić na nieco mniejsze kawałki, a następnie rozbić je przy pomocy tłuczka do mięsa. Następnie wszystkie kawałki należy obtoczyć we wcześniej przygotowanych przyprawach.

Mięso obtoczone w przyprawach należy włożyć do miski i pozostawić w lodówce na przynajmniej pół godziny. W międzyczasie warto zetrzeć ser oraz pokroić ogórki kiszone na ćwiartki. Gdy mięso będzie gotowe, należy zawinąć w nie ogórki i uformować coś na kształt roladki.

Kolejnym ważnym etapem jest rozgrzanie piekarnika do około 180 stopni. Roladki umieszczamy w przygotowanym wcześniej naczyniu żaroodpornym i polewamy je tłuszczem. Mięso należy piec przez mniej więcej 40 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia, mięso warto posypać startym żółtym serem.

Roladki po wyjęciu z piekarnika są gotowe do podania. Najlepiej smakować będą na ciepło, podane z ziemniakami i warzywami.