Ziemniaki i musztarda, czy to dobre połączenie – Dobre, to za mało powiedziane – Przepis.

Jak odmienić zwykłe, nudne ziemniaki? Koniecznie spróbuj tego przepisu. Musztardowe ziemniaki zaskakują smakiem i prostotą wykonania.

Kilka prostych składników, a jaki wyjątkowo smaczny efekt. Tak przygotowane ziemniaki można podać jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do innych dań, np. pieczeni. Rodzina i goście na pewno będą pozytywnie zaskoczeni ich smakiem.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 ml oliwy z oliwek (łagodnej w smaku)
  • 60 ml octu winnego
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy (np. w łódeczki) i gotujemy do miękkości.

W miseczce mieszamy składniki na sos: musztardę francuską, posiekany szczypiorek, oliwę z oliwek, ocet winny i przyprawy.

Gdy ziemniaki lekko przestygną, przekładamy je do większej miski, dodajemy nasz sos i wszystko dokładnie mieszamy. Sos powinien pokryć każdy kawałek ziemniaka.

Smacznego