Brakuje Ci pomysłu na obiad, a czasu również nie posiadasz zbyt wiele – Wystarczy kilka składników i około 10 minut przygotowań.

Przepis na przepyszny pieczony schab wieprzowy, z dowolnymi dodatkami. To idealny sposób na przyrządzenie szybkiego obiadu dla bardzo głodnej rodziny.

Składniki potrzebne do wykonania tego dania:

  • 4 plastry schabu wieprzowego bez kości,
  • 100 gramów twardego żółtego sera,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • sól i dowolne przyprawy do smaku,
  • 3 łyżki majonezu.

Sposób przygotowania dania:

Kawałki schabu należy ponacinać wzdłuż i wszerz na kształt kratki lub siatki, następnie posolić i popieprzyć według własnego uznania z obu stron. Cebulę pokroić w piórka, a następnie ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie, ponacinany schab ułóż na wyłożonej wcześniej w naczyniu żaroodpornym cebuli.

Kolejnym etapem jest starcie na tarce o drobnych oczkach ugotowanych i ostudzonych jajek i dokładne ich wymieszanie z majonezem i solą. Powstałą masę ułóż, na wcześniej położonym w naczyniu żaroodpornym schabie.

Naczynie żaroodporne wraz z daniem, włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około pół godziny. Mięso można podawać z dowolnymi dodatkami, np. z ziemniakami lub innymi gotowanymi warzywami albo surówkami, tak jak w przypadku klasycznego schabowego z dodatkami.

Życzę Smacznego!