Przepis na budyniowe ciasto z jabłkami. Jego przygotowanie trwa chwilę, a smak jest absolutnie wyborny. Wykonaj go zgodnie z naszą instrukcją, a nie pożałujesz.

Nowe niepowtarzalne ciasto budyniowe z jabłkami. Mało znany, a bardzo pyszny przepis. To bardzo proste w przygotowaniu ciasto, których owoce idealnie pasują do masy budyniowej.

Składniki:

  • mąka pszenna- 200g,
  • cukier- 100g,
  • letnie mleko- 200 ml,
  • 2 jajka,
  • 2 niewielkie jabłka,
  • proszek do pieczenia- 1 łyżeczka,
  • cukier wanilinowy- 1 łyżeczka.

Składniki potrzebne na krem:

  • mleko- 250 ml,
  • jajko,
  • cukier- 50g,
  • cukier wanilinowy- 1 łyżeczka,
  • skrobia kukurydziana- 15 g.

Sposób przygotowania:

Aby sporządzić krem, należy wszystkie składniki wymieszać dokładnie w garnuszki i zagotować. Mieszać, aż do uzyskania gęstej konsystencji, następnie zdjąć z palnika, odłożyć i przykryć folią spożywczą.

Aby przygotować ciasto, należy utrzeć jajka z zwykłym cukrem oraz wanilinowym, następnie wsypać przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Następnie umyj i pokrój na kawałki jabłka i ułóż na dnie brytfanny o wymiarach 18×24 cm.

Kolejnym etapem jest wlanie ciasta do wyłożonej jabłkami formy. Krem, który się ostudzi, można przy pomocy cukierniczej szprycy rozlać w kształt kratki. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30 minut.

Smacznego!