Wszystkie suche składniki (mąka, cukier puder, proszek do pieczenia, musli) dokładnie ze sobą połącz. Dla podkreślenia smaku dodaj przysłowiową szczyptę soli. Następnie rozdziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z olejem i dodaj do suchych składników.
Składniki możesz wymieszać za pomocą miksera bądź ręcznie. Ubij białka na pianę i powoli dodawaj do ciasta. Połącz delikatnie pianę za pomocą łyżki. Ciasto dzięki temu będzie puszyste. Przygotuj blaszkę, nasmaruj tłuszczem i posyp kasza manna lub bułką tartą. Wylej powoli ciasto na blachę.
Na wierzch połóż wedle uznania wiśnie lub posiekane orzechy. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 20 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło. Jeśli ciasto się upiekło (patyczek jest czysty), ostudź je i posmaruj konfiturą.
Uwieńczeniem tego pysznego ciasta będzie polewa czekoladowa. Przygotujesz ja z tabliczki czekolady i śmietanki. Rozpuść czekoladę w małym rondelku na ogniu i dodaj śmietanę. Trzymaj na ogniu aż składniki się idealnie połączą.
Posypka z czekolady połączona z kwaśna śmietaną również będzie idealnie komponowała się z Twoim ciastem. Twoje pyszne ciasto czekoladowe jest gotowe i czeka aż je skosztujesz.