Każdy musi spróbować tak przyrządzonej cukinii w cieście – Stała się hitem u mnie na imieninach.

Przepis na cukinie w cieście sprawdzi się na każdym przyjęciu. To bezpieczna przekąska, którą można zaserwować zarówno, mięsożercom, jak i wegetarianom.

Cukinia to lekkostrawne warzywo posiadające cenne właściwości zdrowotne takie jak: wzmacnianie i odkwaszanie organizmu oraz zapobieganie chorobom nowotworowym. Zawiera wiele cennych minerałów: potas, żelazo, magnez oraz witaminy C i K.

Osoby ceniące sobie zdrową i niskokaloryczną kuchnie powinni dodać cukinie do swojej diety. Prezentowany przepis jest nieskomplikowany i szybki w przygotowanie. Danie może stanowić pyszną przekąskę, obiad lub kolacje.

Składniki:

  • cukinia – 2,3 sztuki,
  • jajka – 2 sztuki,
  • czosnek – 3 ząbki,
  • jogurt naturalny – 100 ml,
  • olej do smażenia,
  • pieprz i sól do smaku,
  • mąka pszenna.

Przygotowanie:

Cukinie myjemy, kroimy w plasterki lub paski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Jogurt naturalny mieszamy z jajkami, czosnkiem i przyprawami. Do ciasta dodajemy nieco mąki, aby konsystencją przypominało naleśnikowe. Kawałki cukinii obtaczamy w mące i w przygotowanym cieście.

Smażymy na oleju do momentu zarumienienia się z obu stron.