Przepis dla miłośników serów – Zajadajcie się swoim ulubionym przysmakiem nie zawierających żadnych ulepszaczy.

Dziś przedstawię Ci prosty, domowy przepis na zrobienie sera. Wszystko przygotujesz we własnej kuchni, dzięki czemu ser będzie miał prosty i zdrowy skład. Do wyprodukowania tego sera nie potrzebujesz podpuszczki ani ulepszaczy.

Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj masz w swojej kuchni. Jeśli do tej pory nigdy nie próbowałeś robić domowego sera, ten przepis jest idealny właśnie dla Ciebie.

Składniki:

  • 2 litry mleka (NIE UHT),
  • 6 jajek,
  • 400 g śmietany (jeśli wolisz delikatniejsze sery, śmietanę zastąp 400 g kefiru),
  • 1,5 łyżki soli.

Przygotowanie:

Mleko wlej do garnka i posól. Możesz dodać mniej soli jeśli wolisz, żeby ser był mniej słony. Mleko z solą zagotuj. Jajka ubij trzepaczką w misce. Do gotującego się mleka wlej śmietanę i roztrzepane jajka. Cały czas mieszaj (najlepiej rózgą kuchenną). Gotuj wszystko ok. 5 minut. Powinieneś już zobaczyć, jak oddziela się serwatka.

Na czysty garnek połóż durszlak i nakryj 4 warstwami gazy. Przelej gorące mleko z jajkami i śmietaną przez durszlak. Zawiń boki gazy do góry, tak by przykryły masę. Dociśnij ser 1 kg obciążeniem (może to być litrowy słoik z wodą). Po 4 godzinach przełóż powstały ser do lodówki by się schłodził.

Gotowe!