Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj masz w swojej kuchni. Jeśli do tej pory nigdy nie próbowałeś robić domowego sera, ten przepis jest idealny właśnie dla Ciebie.
Mleko wlej do garnka i posól. Możesz dodać mniej soli jeśli wolisz, żeby ser był mniej słony. Mleko z solą zagotuj. Jajka ubij trzepaczką w misce. Do gotującego się mleka wlej śmietanę i roztrzepane jajka. Cały czas mieszaj (najlepiej rózgą kuchenną). Gotuj wszystko ok. 5 minut. Powinieneś już zobaczyć, jak oddziela się serwatka.
Na czysty garnek połóż durszlak i nakryj 4 warstwami gazy. Przelej gorące mleko z jajkami i śmietaną przez durszlak. Zawiń boki gazy do góry, tak by przykryły masę. Dociśnij ser 1 kg obciążeniem (może to być litrowy słoik z wodą). Po 4 godzinach przełóż powstały ser do lodówki by się schłodził.