Podzielę się z Tobą przepisem na kruchą szynkę czosnkową – Zaskocz rodzinę na niedzielnym obiedzie.

Mięso z szynki świetnie sprawdza się w formie pieczonej. Dlatego mamy dla ciebie wyjątkowy przepis na pieczoną szynkę czosnkową.

Składniki, których będziesz potrzebować:

  • 2 kg mięsa wieprzowego
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • olej
  • sproszkowana słodka papryka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso należy pokroić w grubsze plastry równej wielkości. Czosnek obierz z łupinek i również pokrój w plasterki. Umieść go razem z mięsem w naczyniu. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Obierz cebulę i pokrój ją w tzw. piórka. Umieść ją na spodzie naczynia żaroodpornego.

Mięso dopraw solą pieprzem i sproszkowaną papryką. Następnie przełóż je na cebulę. Na to połóż kolejną warstwę cebuli. Wierzch dania oblej sosem sojowym i połóż na nie koncentrat pomidorowy. Naczynie żaroodporne umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza na 1,5 godziny.

Przez pół czasu piecz mięso pod przykryciem, natomiast drugie pół bez przykrycia. Dzięki temu nasza potrawa pięknie się zrumieni. Serwuj z ziemniakami posypanymi koperkiem i ulubioną surówką. Takim obiadem zaskoczysz niejedną osobę!