Schab kojarzy się zwykle z tradycyjnymi kotletami schabowymi. Jednakże ten rodzaj mięsa można przygotować na mnóstwo innych sposobów! Poznajcie zatem przepis na wyśmienite roladki z porem w wyjątkowym serowo-pieczarkowym sosie.
Schab musisz pokroić w mniej więcej równe plastry o grubości około 1,5 cm. Rozbij je za pomocą tłuczka i dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, dodaj i rozpuść masło. Usmaż na tym czosnek. Kiedy czosnek się zrumieni, dodaj pokrojoną w plastry białą część pora i smaż około 10 minut.
Odstaw do wystygnięcia. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz go z zawartością z patelni. Na wcześniej przygotowanych plastrach schabu połóż farsz, zawiń w rulony i zepnij za pomocą wykałaczki. Zapobiegnie to rozpadaniu się schabu podczas smażenia. Smaż na oleju do uzyskania złocistego koloru mięsa.
Na maśle podsmaż pokrojone w plastry pieczarki. Dolej odrobinę wody i dodaj serek topiony. Duś pod przykryciem około 10 minut. Zmiksuj za pomocą blendera do uzyskania gładkiej masy. Roladki umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej je sosem.