Schab, por, pieczarki, ser i to pyszne danie ląduje na stole. Najpyszniejsze roladki jakie dotychczas jadłam.

Schab z porem, pieczarkami i serem to najpyszniejsze danie jakie dotychczas jadłam! Zaskakujące połączenie, które zadziwi smakiem każdego.

Schab kojarzy się zwykle z tradycyjnymi kotletami schabowymi. Jednakże ten rodzaj mięsa można przygotować na mnóstwo innych sposobów! Poznajcie zatem przepis na wyśmienite roladki z porem w wyjątkowym serowo-pieczarkowym sosie.

Składniki, które będą potrzebne:

  • 0,5 kg schabu (bez kości)
  • 20 dag pieczarek
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie ulubionego serka topionego
  • 15 dag żółtego sera (najlepiej długo dojrzewającego)
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • pieprz i sól do smaku
  • drewniane wykałaczki

Sposób przygotowania:

Schab musisz pokroić w mniej więcej równe plastry o grubości około 1,5 cm. Rozbij je za pomocą tłuczka i dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, dodaj i rozpuść masło. Usmaż na tym czosnek. Kiedy czosnek się zrumieni, dodaj pokrojoną w plastry białą część pora i smaż około 10 minut.

Odstaw do wystygnięcia. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz go z zawartością z patelni. Na wcześniej przygotowanych plastrach schabu połóż farsz, zawiń w rulony i zepnij za pomocą wykałaczki. Zapobiegnie to rozpadaniu się schabu podczas smażenia. Smaż na oleju do uzyskania złocistego koloru mięsa.

Nie zapomnij o przygotowaniu pysznego sosu!

Na maśle podsmaż pokrojone w plastry pieczarki. Dolej odrobinę wody i dodaj serek topiony. Duś pod przykryciem około 10 minut. Zmiksuj za pomocą blendera do uzyskania gładkiej masy. Roladki umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej je sosem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 30 minut. Smacznego!