Te faszerowane pieczarki są obłędne w smaku. Poznaj mój przepis na ich przyrządzenie.
Faszerowane pieczarki doskonale sprawdzą się na obiad, szczególnie, gdy nie masz zbyt dużo czasu, ale chcesz ugotować coś pysznego.
Ich fenomenalny smak zachwyci niejednego, nawet wybrednego gościa, a oto mój ulubiony, sprawdzony przepis, z którego korzystam od lat.Przepis na faszerowane pieczarki jest bardzo prosty, z pewnością przyrządzi je również osoba mało znająca się na gotowaniu.
Co potrzebujesz do przygotowania takiego dania?
- 500g dużych pieczarek (często w marketach znajdziesz pakowane pieczarki, przeznaczone do faszerowania, takie będą idealne)
- 250g mięsa mielonego (polecam użyć z szynki wieprzowej lub łopatki, gdyż takie mięso idealnie pasuję do pieczarek, przez puszczane soki, które wnikną w pieczarkę i sprawią, że będzie ona znakomicie rozpływać się w ustach)
- starta mozzarella – 1/2 szklanki (może być również inny typ sera, np. parmezan, jednak wtedy zmniejsz ilość dodanej soli do mięsa)
- drobno posiekana natka pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- łyżeczka oregano
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Jak wspominałam, jest to danie szybkie w przygotowaniu, samo przygotowanie zajmie Ci tylko 15 minut, pozostały czas to pieczenie, które będzie trwało razem 30 minut. Poniższy przepis jest na 5 porcji, a jedna porcja zawiera ok.150 kcal, także to mało kaloryczne danie, będzie również idealne dla osób trzymających linię.
Jak przygotować?
Najpierw umyj pieczarki, pozbaw je trzonu, tak, aby zrobić miejsce na farsz. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, pieczenie góra dół, bez termoobiegu. Rozgrzej patelnię, na maśle podsmaż pokrojoną cebulkę z wyciętymi i wcześniej posiekanymi częściami pieczarki.
Następnie mięso mielone przełóż do miski, dodaj przyprawy, podsmażoną cebulę z częściami pieczarek, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz dopraw pieprzem i solą. Wszystko ze sobą wymieszaj. Gotową mieszanką wypełnij kapelusze. Przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika.
Po upływie 20 minut. wyjmij pieczarki i każdą z osobna posyp startą mozzarellą. Znów wsadź do piekarnika na 10 min. tak, aby ser się zapiekł. Po upieczeniu możesz ozdobić pieczarki natką pietruszki.
,,Czekadełka” w ostatnim czasie stają się coraz bardziej popularne w wielu restauracjach. Są to mini dania, które klient otrzymuje przed zamówionym posiłkiem. W domowych warunkach także możesz poczęstować gości takim czekadełkiem. Jednym z takich dań szczególnie znanych w polskich domach są właśnie faszerowane pieczarki z mielonym mięsem i mozzarellą.