Przepyszne, sycące placuszki ze śmietaną – Wychodzą Bardzo delikatne i słodkie – uwielbiam!

Jeśli nie masz pomysłu na szybkie i sycące śniadanie, a może masz ochotę na niewymagający wiele pracy deser, to przepis na placuszki o konsystencji chmurki jest idealny dla ciebie. To danie znika z talerza w mgnieniu oka, a przygotowanie go jest bardzo proste.

Potrzebujesz do tego:

  • 200 ml mleka
  • 120 g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki stołowej oleju roślinnego 
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1,5 łyżki stołowej cukru
  • 1 łyżeczka soli

Czas zabrać się do pracy:

Do średniej wielkości garnka wlej mleko i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Dodaj drożdże, cukier i sól. Wszystko dokładnie mieszaj, aż składniki rozpuszczą się w mleku. Następnie dołóż olej, jajko i powoli dosypuj mąkę, żeby nie powstały grudki. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką, tak aby osiągnąć jednolitą masę.

Gotową, lekko przestudzoną mieszankę wyłóż na blat i zagnieć. Odstaw na kilka minut. Gdy ciasto wyrośnie zacznij formować małe, owalne placuszki i smaż na oleju z obu stron aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu możesz je wyłożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.

Danie gotowe, teraz możesz podać je ze swoimi ulubionymi dodatkami.