Pyszne łatwe i szybkie ciasto czekoladowe – Uwielbiam je jeść i robić – przygotowanie zajmie dosłownie chwilkę.

Ciasto czekoladowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym niezwykle pyszne i słodkie! To wspaniałe rozwiązanie na przekąskę, spotkanie z przyjaciółmi czy też przyjazd niespodziewanych gości.

Potrzebne składniki:

  • cukier – 1 szklanka,
  • mąka pszenna – 1 szklanka,
  • naturalny kefir – 1 szklanka,
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka,
  • naturalne kakao – 2 łyżki,
  • opcjonalnie 2 jajka.

Przygotowanie ekspresowego ciasta czekoladowego:

Wlewamy szklankę kefiru do małej miski i dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej. Dokładnie mieszamy. Do innej miski wsypujemy szklankę mąki pszennej, szklankę cukru i 2 łyżki naturalnego kakao. Następnie dodajemy wymieszany wcześniej kefir z sodą oczyszczoną i całość doprowadzamy do jednolitej konsystencji.

Przygotowujemy formę – smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Jeżeli chcemy, możemy obsypać ją resztą mąki. Wlewamy przygotowane ciasto do formy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut. Co jakiś czas sprawdzamy ciasto patyczkiem.

Gotowe ciasto można ubogacić marmoladą lub dżemem wedle uznania. Życzymy smacznego!