Świeżo upieczone ciasteczka z dżemem idealnie smakują lekko przestudzone prosto z piekarnika, ale z powodzeniem część z nich możesz zamknąć w szczelnym słoiku i trzymać na specjalne okazje, albo niezapowiedziane, spontaniczne odwiedziny przyjaciół. Już na etapie pieczenia aromat masła otuli cały dom, wprawiając domowników w błogi nastrój.
Na stolnicy umieść masło, cukier waniliowy, śmietanę i dodaj skórkę z cytryny, a następnie przesianą mąkę. Dokładnie zagnieć na jednolite ciasto – im chłodniejsze ciasto, tym dłużej to potrwa. Podziel ciasto na dwie części, a każdą z nich owiń szczelnie folią spożywczą i umieść w lodówce na około pół godziny.
W między czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra – dół, bez termoobiegu). Po upływie podanego czasu wyjmij ciasto i rozwałkuj na kształt prostokąta, a następnie pokrój w dość równe paski, szerokości 6-8 cm. Na kraniec każdego paska nałóż łyżkę dżemu, a następnie zwiń w górę otrzymując kształtny rulonik lub kostkę.
Gotowe ciasteczka włóż do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz około 20 minut – do zarumienienia zewnętrznej warstwy.