Nie tylko do gotowania – odkryj inne zastosowania kuchennych produktów. Twórz domowe nawozy z popularnych składników.

Czy szkodniki i pleśń uderzyły na twoje kwiaty i sadzonki? Może też potrzebują odżywienia, bo nie rosną, jak byś oczekiwał?

Zamiast spieszyć się do sklepu ogrodniczego, sprawdź co masz w swojej kuchni. Być może już posiadasz wszystko, czego potrzebujesz dla swojego ogrodu. Czosnek, sól, musztarda, cukier i kefir, to tylko niektóre z licznych produktów kuchennych, które mogą posłużyć w pielęgnacji roślin.

Sól przeciwko pleśni, czyli jak uratować swoje rośliny

Jeżeli twoje rośliny są atakowane przez pleśń i ich liście zaczynają opadać, wypróbuj domowe antidotum na pleśń, zrobione na bazie soli. Przygotuj roztwór, rozpuszczając 100 g soli w 1 litrze wody, a następnie spryskaj swoje sadzonki. To pomoże zatrzymać dalszy rozwój pleśni oraz pobudzić rośliny do wzrostu.

Odżywczy boost dla roślin za pomocą soli Epsom

Spray z solą Epsom może posłużyć w pielęgnacji większości roślin w ogrodzie. Rozpuść 2 łyżki soli Epsom w 4 litrach wody, aby przygotować roztwór. Zalecane jest, aby spryskiwać rośliny tym roztworem raz w miesiącu. Alternatywnie, możesz stworzyć roztwór o mniejszym stężeniu na częstsze stosowanie – 1 łyżka soli na 4 litry wody.

Tej mieszanki możesz używać co 2 tygodnie. Jest ona szczególnie polecana dla pielęgnacji róż. Rozpocznij stosowanie preparatu wiosną, kiedy pojawiają się pierwsze liście, a później kontynuuj po przekwitnięciu.

Zabójcza mieszanka czosnku, kefiru i musztardy na ślimaki

Ślimaki odstraszysz, spryskując rośliny wodą z posiekanym czosnkiem. Możesz także spryskać sadzonki roztworem kefiru rozcieńczonego wodą. W miejscach o dużej koncentracji ślimaków, rozpuść musztardę na ziemi lub posyp musztardą w proszku.