Oto przepis na herbatę imbirową od mojej babci. Dzięki niej od lat nie choruję i mam wysoką odporność

Imbir lekarski

Imbir jest, mówiąc kolokwialnie, mieszaniną związków biologicznie czynnych. Imbir lekarski to najczęściej wykorzystywana w medycynie ludowej i w różnych kuchniach świata przyprawa. Zawiera on całą masę składników odżywczych.

Jego najpopularniejszym zastosowaniem jest jednak picie go w okresie jesienno – zimowych przeziębień w postaci rozgrzewających herbatek. Pod wpływem ciepła przyprawa ta uwalnia bowiem swoje drogocenne właściwości antywirusowe i przeciwzapalne.

Domowe gospodynie od lat stosują imbir jako metodę leczenia i łagodzenia objawów grypy. Sprawdź sam, co imbir może Tobie zaoferować.

Herbata imbirowa – zdrowie z natury

Herbata z imbirem ma specyficzny, intensywny i ostry smak, za którym nie każdy przepada. Jednak walory zdrowotne, jakimi się odznacza, rekompensują ten smak, który przecież można wzbogacić miodem, czy plasterkiem ulubionego cytrusa.

W okresie infekcji wirusowych imbirowa herbatka:

  • rozgrzewa;
  • odtyka zatkany nos;
  • działa przeciwzapalnie;
  • zwalcza gorączkę.

Dlaczego jeszcze warto pić herbatę z imbirem?

Herbata imbirowa przede wszystkim pobudza i dodaje energii – warto ją pić rano, przed szkołą czy pracą, aby pobudzić szare komórki do działania. Imbir świetnie oczyszcza wątrobę, łagodzi mdłości i inne problemy układu trawiennego.

Działa moczopędnie i zmniejsza obrzęki. Ponadto ma ogólnie pozytywny wpływ na nasz metabolizm wspomagając walkę z otyłością. Wzmacnia nasz układ odpornościowy. Kobiety cenią sobie właściwości rozkurczowe przed i podczas miesiączki.

Kiedy spożywanie imbiru może zaszkodzić?

W niewielkich ilościach imbir nie zaszkodzi nikomu. Jednak z racji swych właściwości rozgrzewających i pobudzających jego spożycie powinny ograniczyć osoby cierpiące na hemofilię i nadciśnienie oraz przy wrzodach żołądka i dwunastnicy.

Herbata imbirowa – przygotuj ją samodzielnie

Zrób to wykorzystując świeży korzeń imbiru. Zetrzyj go na tarce na drobnych oczkach. Jeśli jednak nie znajdziesz go w sklepie, co jest bardzo prawdopodobne – zaopatrz się w imbir w torebce z dobrej, sprawdzonej firmy.

Do sporządzenia naparu potrzebujesz:

  • mleko kokosowe – dwie łyżeczki wystarczą;
  • sporą szczyptę sproszkowanego imbiru i tyle samo kurkumy;
  • miód – do smaku, trzy łyżki powinny wystarczyć;
  • szklankę wrzątku.

Do dzieła!

Przygotowanie herbatki jest dziecinnie proste – wystarczy, że wsypiesz do szklanki przyprawy i zalejesz je wrzątkiem. Teraz możesz dodać mleko kokosowe – wymieszaj wszystko razem i odstaw pod przykryciem na mniej więcej dziesięć minut.

W tym czasie składniki „przegryzą się”. Dodaj miodek i gotowe!