Ile razy przesoliłaś zupę i nie wiedziałaś co zrobić? Szkoda wylać cały garnek, a rozwiązanie tego problemu jest bardzo proste. Obierz ziemniaki i włóż do garnka. Wchłoną nadmiar soli i uratują potrawę. Czas kiedy dodajesz sól do garnka jest bardzo ważny dla osiągnięcia wyśmienitego smaku. Do rosołu należy go dodać pół godziny przed końcem przyrządzania, a do rybnej zupy – 3 minuty przed.

Jeśli szukasz sposobu, na polepszenie smaku rosołu, zrezygnuj z liścia laurowego. Wystarczy jeśli dodasz do niego całą marchewkę i cebulę. Nie dodawaj czosnku w trakcie gotowania, ale pod koniec. Gotowany zbyt długo traci swoje walory smakowe, aromat i właściwości zdrowotne.

Dobrym sposobem na poprawienie smaku i zadbanie o wyrazisty żółty kolor bulionu mięsnego jest dodanie do niego obranej i wcześniej upieczonej w piekarniku cebuli.

Uzyskanie klarownej zupy wymaga kilkukrotnego usunięcia piany i tłuszczu. Jeśli chcesz to zrobić dobrze, pozbądź się piany, kiedy woda się zagotuje. Pianę, która opadnie na dno garnka można łatwo usunąć, dodając do wywaru szklankę zimnej wody. Podniesie się, co umożliwi jej zebranie.