Idealne żeberka jak z restauracji: Przygotuj je zgodnie z tym przepisem, a Twój mąż Ci podziękuje

Ten przepis jest idealny dla smakoszy pieczonych żeberek. Mięso jest tak kruche, że samo odchodzi od kości i tak przepyszne, że palce lizać!

Składniki

Na żeberka:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • sól (półtorej łyżeczki)
  • suszony czosnek (do smaku)
  • pieprz czarny (do smaku)
  • gałązka rozmarynu

 Na marynatę:

  • ketchup (3 łyżki)
  • sos sojowy (3 łyżki)
  • miód (1 łyżeczka)
  • musztarda (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Starannie umyj żeberka, a następnie osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Przypraw mięso z obu stron solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.

Wyłóż blachę folią aluminiową i rozłóż mięso. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i piecz żeberka przez mniej więcej 30-40 minut. Następnie, wyjmij mięso z piekarnika, obsyp rozmarynem, zawiń żeberka w podwójną warstwę folii aluminiowej. Ponownie wstaw mięso do piekarnika i piecz przez około godzinę.

W tym czasie przygotuj marynatę. Weź rondelek, wymieszaj w nim 3 łyżki ketchupu, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżeczkę musztardy. Następnie zagotuj uzyskany w ten sposób sos i gotuj go przez mniej więcej 5 minut.

Wyjmij mięso z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180°C. Odwiń folię i posmaruj żeberka marynatą. Piecz jeszcze przez 10-15 minut. Po tym czasie żeberka są gotowe do jedzenia.

Smacznego!