Składniki
Na żeberka:
Na marynatę:
Sposób przygotowania:
Starannie umyj żeberka, a następnie osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Przypraw mięso z obu stron solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
Wyłóż blachę folią aluminiową i rozłóż mięso. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i piecz żeberka przez mniej więcej 30-40 minut. Następnie, wyjmij mięso z piekarnika, obsyp rozmarynem, zawiń żeberka w podwójną warstwę folii aluminiowej. Ponownie wstaw mięso do piekarnika i piecz przez około godzinę.
W tym czasie przygotuj marynatę. Weź rondelek, wymieszaj w nim 3 łyżki ketchupu, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżeczkę musztardy. Następnie zagotuj uzyskany w ten sposób sos i gotuj go przez mniej więcej 5 minut.
Wyjmij mięso z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180°C. Odwiń folię i posmaruj żeberka marynatą. Piecz jeszcze przez 10-15 minut. Po tym czasie żeberka są gotowe do jedzenia.