Łatwa w przygotowaniu zapiekanka z ziemniakami i mięsem. Znika ze stołu w kilka chwil – odkąd znam ten przepis nie robię już innych

Zapiekanka to łatwe do przygotowania danie, którym z łatwością naje się cała rodzina. Jest prosta w przygotowaniu, a przepis można dowolnie modyfikować wybierając ulubione warzywa, czy zmieniając farsz.

W przepisie poniżej znajdziesz wersję z użyciem mięsa mielonego. Wspaniale smakuje i dobrze wygląda!

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny lub innego mięsa
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 śmietana 12%
  • masło
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz
  • przyprawy (np. bazylia lub majeranek)
  • olej

Przygotowanie:

Do misko włóż mielone mięso oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj sól, pieprz oraz wybrane przez siebie przyprawy. Tak przygotowany farsz wymieszaj, a następnie podsmaż na patelni. Pod sam koniec dodaj ok. 70 g koncentratu pomidorowego i przez chwilę duś na wolnym ogniu.

Obrane wcześniej ziemniaki ugotuj w lekko posolonej wodzie, a następnie odcedź je, dodaj 1-2 duże łyżki masła i przygotuj jednolite w konsystencji purée. Formę do pieczenia wyłóż papierem, a dodatkowo posmaruj go cienką warstwą tłuszczu, np. olejem. Na sam spód połóż równomiernie rozprowadzoną warstwę ziemniaków.

Następnie połóż warstwę farszu mięsnego, kolejną warstwę ziemniaków, na sam koniec posmaruj zapiekankę śmietaną (ok. 3-4 łyżek). Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i piecz przez ok. 40-50 minut, aż górna warstwa mocno się zarumieni. Gotowe danie możesz przełożyć na talerz.

Jeżeli chcesz jeszcze urozmaicić danie, pod sam koniec pieczenia możesz posypać je cienką warstwą tartego sera. Smacznego!