Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na patelni. Pierś z kurczaka pokrój – najlepiej w cienkie plasterki. Pokrojone mięso dodaj do podsmażonej cebuli. Do całości dodaj sól oraz pieprz – możesz także skorzystać z innych Twoich ulubionych przypraw!
Grzyby pokrój w kostkę, jednak nie za drobną! Mięso z cebulą po usmażeniu przełóż na talerz, a na tej samej patelni podsmaż pokrojone wcześniej grzyby. Do utłuczonych wcześniej ziemniaków dodaj jajko oraz mąkę, a całość ugnieć na ciasto o jednolitej konsystencji.
Brytfankę lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść na nim ugniecione ciasto. Na cieście ułóż usmażone mięso z cebulą, a to nie wysyp posolone, usmażone grzyby. Zapiekankę należy piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upływie 20 minut, wyciągnij zapiekankę z piekarnika, ser żółty zetrzyj na tarce i posyp nim ciasto. Całość piecz jeszcze przez ok. 10 – 15 minut.