Pyszny włoski wypiek – 15 min i gotowe. Delikatny i puszysty. Świetna pyszna przekąska na każdą okazję.

Focaccia zazwyczaj kojarzy się z przygotowaniem jej w pizzerii. Od teraz ten wypiek można przygotować samemu w domu kiedy tylko ma się na niego ochotę. To pyszna i prosta w wykonaniu przekąska!

Z dodatkiem mozzarelli smakuje wyśmienicie. Danie można przygotować na obiad, kolację lub jako przekąskę np. do pracy. Zapach i smak sprawi, że w każdej wolnej chwili będzie się go wykonywać.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 g ciepłego mleka,
  • 25 g cukru,
  • 5 g drożdży,
  • szczypta soli,
  • 80 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 2 jajka,
  • 200 g mozzarelli.

Sposób wykonania:

Mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. Jedno jajko ubić osobno i połączyć z mleczną masą. Mąkę przesiać i wymieszać z solą i także wsypać do masy. Zagnieść ręcznie ciasto. Dodać jeszcze masło i dalej zagniatać do uzyskania dobrze odchodzącego od ręki ciasta, gdyż wtedy wiadomo, że zostało ono dokładnie wyrobione. Przełożyć je do miski i zakryć folią.

Odstawić w ciepłym miejscu, żeby masa zwiększyła swoja objętość. W tym czasie pokroić mozzarellę w cienkie paski. Okrągłą blachę pokryć pergaminem. Ciasto równo rozłożyć na blaszce wypełniając całą jej przestrzeń. Nożem lub radełkiem zrobić nacięcia na cieście, a do nich włożyć plastry mozzarelli.

Ponownie przykryć folią i odstawić, żeby znów wzrosło. Pozostałe jajko ubić z 2 łyżkami mleka i odrobiną soli. Powstałą masą posmarować urośnięte ciasto.

Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 200 stopniach. Smacznego!