Szybka uczta do herbaty lub kawy, czy na niespodziewaną wizytę gości – Przepis na doskonałe dwukolorowe ciasto.

Piekarnik nagrzej do 160°C. Połowę ubitej piany wymieszaj delikatnie z masą waniliową, drugą połowę z masą kakaową. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód formy wylej masę kakaową. Na wierzch, wylej masę waniliową- zrób to delikatnie, by nie zmieszać ze sobą dwóch części ciasta. Możesz użyć w tym celu rękawa do lukru.

Ciasto wygładź szpatułką i uformuj zmarszczki wzdłuż krawędzi. Udekoruj całość płatkami czekoladowymi. Umieść formę z ciastem na blasze do pieczenia. Do blachy wlej 1 cm wrzącej wody – dzięki temu prostemu trikowi ciasto nie popęka. Całość włóż do piekarnika.

Piecz przez 75 minut w temperaturze 150-160°C, na ustawionym grzaniu górnym i dolnym. Smacznego!

Czytaj dalej