Ciastka waflowe – lepsze od kotletów. 15 min i gotowe. Zasmakuje absolutnie każdemu.

Waflowe ciastka, to ciekawy produkt dla wszystkich tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie.

Desery z wykorzystaniem wafli zna, chyba każdy z nas, jednak czy zdajecie sobie sprawę, że wafle wykorzystać można, tworząc pyszną przekąskę z pomocą mięsa mielonego? W zaledwie 15 minut możesz przygotować przepyszne danie idealne dla całej rodziny, czy też niespodziewanych gości. Przedstawiamy przepis na paszteciki z waflowych ciastek!

Krótki czas przygotowania tego dania to niezaprzeczalny atut tego przepisu.

Nadzienie, jakie wykorzystasz w nim, zależy wyłącznie od ciebie, może to być ser, purée ziemniaczane, mięso mielone czy także smażone pieczarki. Również warzywa, mielona papryka, surowe tarte ziemniaki, czosnek lub ugotowany ryż świetnie się tutaj sprawdzą.

SKŁADNIKI:

  • 50 ml mleka,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 6 sztuk ciastek waflowych,
  • 3 jajka,
  • 500 gram mielonej wołowiny,
  • 1 cebula,
  • do smaku sól,
  • do smaku czarny pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Do mięsa dodaj drobno pokrojoną lub zmieloną cebulę oraz sól, pieprz i jedno jajko. Wszystko dokładnie razem zmieszaj.

Kilka łyżek nadzienia rozłóż na ciastku waflowym. Przykryj drugim waflem, lekko dociskając go ręką. Powstałą kanapkę przekrój na sześć równych części (tak jak pizzę). Z pozostałymi waflami zrób dokładnie to samo.


Mleko wlej do małej miseczki, dodaj do niego pozostałe jajka i wszystko wymieszaj. Powstałe trójkąty z wafli, zanurzaj w powstałej mieszaninie.

Smaż na rozgrzanej patelni, przy użyciu oleju słonecznikowego. UWAGA! Czas smażenia zależy wyłącznie od grubości warstwy z mięsa mielonego. SMACZNEGO!