W celu przygotowania na początek należy stolnicę czy też blat wysypać mąkę tworząc kopiec. W jego środku zrobić dziurkę. Wodę zagotować, a potem dostawić do delikatnego ostygnięcia. Musi dalej być ona gorąca. Mieszając ciągle masę, wlewać wodę w wyrobioną wcześniej dziurkę. W celu nie poparzenia się można wykonywać tę czynność np. stołowym nożem. Wodę trzeba wlewać na oko.
Jednakże 3/4 mąki musi połączyć się z nią. Później dodać oliwę i ponownie zagnieść ciasto. Więcej mąki dosypuje się, w momencie, kiedy ciasto wychodzi zbyt lepiące jeszcze. Natomiast, kiedy ciasto jest gęste – trzeba dodać odrobinę wody.
Nie ma idealnych proporcji dla tego przepisu. W celu uzyskania właściwej konsystencji, należy łączyć składniki „na oko”. Po wyrobieniu ciasta, dany blat, na którym będzie się pracować obsypać mąką. Ciasto rozwałkować na cienką warstwę wynoszącą mniej niż jeden milimetr. W kolejnym etapie pociąć je zgodnie z wybraną metodą na lepienie pierogów. Są one różne.