Udka kurczaka na kapuście to przepis, który każdy powinien wypróbować. Tak przygotowane mięso wychodzi soczyste i aromatyczne.

Szukasz szybkiego i łatwego do wykonania, ale smacznego dania?

Takiego, który zaskoczy zarówno domowników, jak i gości? Ten przepis jest dla Ciebie. Pieczone udka z kurczaka na kapuście, to potrawa, która nie tylko zachwyca smakiem, ale jest także dietetyczna. Dzięki temu niecodziennemu połączeniu, wydobędziesz smak i aromat mięsa.

Tego będziesz potrzebować:

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 1 główkę świeżej kapusty
  • 20 ml oryginalnej oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • Przyprawy:
  • sól,
  • pieprz mielony,
  • mielona , słodka papryka (jeśli ktoś woli pikantniejsze smaki, może dodać ostrej)
  • możesz również dodać własną mieszankę przypraw, które lubisz np. bazylię, tymianek, kolendrę,

Jak przyrządzić danie?

Umyj główkę świeżej kapusty i zdejmij z niej wierzchnie liście. Jak już obcieknie z wody, pokrój ją w plastry grubości 1,5 palca (ok.2 cm).

Wysmaruj blachę oliwą z oliwek i ułóż na niej plastry kapusty. Następnie dobrze ją natrzyj zmiażdżonym czosnkiem połączonym z własną mieszanką przypraw i oliwą z oliwek.  Jeśli nie masz pomysłu jakich ziół użyć, wystarczy, że dodasz pieprzu i papryki.

Pozostałą ilością takiego zestawienia natrzyj podudzia kurczaka. Pamiętaj, że mięsa drobiowego nie powinno się myć przed przygotowaniem.

Tak przygotowanego kurczaka ułóż na plastrach kapusty i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po wyjęciu masz ładnie podane, zdrowe i sycące danie.

Bon Appetit!