Takiego, który zaskoczy zarówno domowników, jak i gości? Ten przepis jest dla Ciebie. Pieczone udka z kurczaka na kapuście, to potrawa, która nie tylko zachwyca smakiem, ale jest także dietetyczna. Dzięki temu niecodziennemu połączeniu, wydobędziesz smak i aromat mięsa.
Umyj główkę świeżej kapusty i zdejmij z niej wierzchnie liście. Jak już obcieknie z wody, pokrój ją w plastry grubości 1,5 palca (ok.2 cm).
Wysmaruj blachę oliwą z oliwek i ułóż na niej plastry kapusty. Następnie dobrze ją natrzyj zmiażdżonym czosnkiem połączonym z własną mieszanką przypraw i oliwą z oliwek. Jeśli nie masz pomysłu jakich ziół użyć, wystarczy, że dodasz pieprzu i papryki.
Pozostałą ilością takiego zestawienia natrzyj podudzia kurczaka. Pamiętaj, że mięsa drobiowego nie powinno się myć przed przygotowaniem.
Tak przygotowanego kurczaka ułóż na plastrach kapusty i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po wyjęciu masz ładnie podane, zdrowe i sycące danie.