Nie chodzi tylko o polskie specjały. Również na całym świecie można szukać innych kulinarnych pyszności, które można przyrządzić w domu. Wspaniale jest być chwalonym przez rodzinę i przyjaciół za przygotowane przez siebie smakołyki.
Tulambu to turecki deser przyrządzany na bazie syropu cukrowego. Był to jeden z moich ulubionych przepisów, które odkryłam podczas moich zagranicznych podróży.
Ciasto:
Syrop:
Umieść wodę i masło w małym rondelku na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Następnie dodaj mąkę, która została przesiana przez sito. Powoli mieszaj mieszankę, aż będzie gładka. Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Dodawaj jajka po jednym do rondelka, ciągle mieszając.
Ciasto należy umieścić w woreczku i usunąć z niego końcówkę.
W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Masę należy wyciskać z rękawów na gorący olej. Nie powinny się one ze sobą stykać. W ten sposób powstaną patyczki o długości około 5-7 cm. Olej równomiernie zrumieni patyczki. Odsącz je na papierowym ręczniku.
Połącz cukier i sok z cytryny w rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 15 minut. 15 minut. Zdjąć z ognia, a następnie dodać patyczki do syropu. Pozostaw syrop do ostygnięcia na około 10 minut. Voila! Tulambu jest teraz gotowe
To od Ciebie zależy jak lubisz go podawać. Pozwól, że podam Ci przykład: Tulambu może być posypane cukrem pudrem, cynamonem, pokruszonymi orzechami lub czekoladą. Równie dobrze smakuje w swojej oryginalnej postaci, bez żadnych dodatków.