Ciastka są lepsze niż pączki. Te słodkie tureckie ciastka zadziwią Twoich gości. Przepis.

Nasza rodzina jest wielkim fanem słodyczy. Nie możemy zjeść kruchego ciasteczka, szarlotki, czy nawet kawałka czekolady bez upewnienia się, że je dostaniemy. Kiedy przygotowuję desery, bardzo dokładnie się zastanawiam.

Podczas ostatnich wakacji w Turcji spróbowaliśmy tulambu z syropem cukrowym. Ich nowe kulinarne odkrycie okazało się wielkim sukcesem. Dzieci i mąż byli zachwyceni i niestrudzenie szukali przepisu. Cieszymy się, że możemy się dziś z Wami podzielić naszymi wakacyjnymi odkryciami.

Składniki:

  • Mąka pszenna – 250 g
  • Jajko – 4 sztuki
  • Masło – 80g
  • Woda – 450ml
  • Cukier – 200 g
  • Sok z cytryny – 20ml
  • Olej słonecznikowy 300 ml

Przygotowanie: