Galaretka mięsna to doskonała przekąska nie tylko na święta, ale na każdy dzień. Poleca się ją jako dobry środek na bolące stawy. Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole, gdy zaprosimy gości.

Tradycyjne danie nie tylko na święta. Galareta to dobrze znana potrawa, lecz nadal niedoceniana. Nie tylko świetnie smakuje, ale jest także ozdobą każdego stołu.

Zawarty w niej kolagen pomaga przy problemach i bólach stawów. Galareta wspomaga nie tylko stawy, chrząstki i kości, wspiera cały układ mięśniowo-szkieletowy. Sprzyja utrzymaniu zdrowego uzębienia. Kolagen uelastycznia i ujędrnia także skórę.

Galareta może być bardzo nowoczesnym daniem. My decydujemy jakie mięso i warzywa do niej dodamy i jak je ułożymy. Podany niżej przepis to tradycyjna domowa galareta.

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • marchew
  • ok. 2-3 główki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża nać pietruszki

Sposób przygotowania:

Przygotuj garnek. Włóż do niego golonki i odgotuj je. Gdy pojawi się piana, należy ją usunąć. Następnie odcedzić golonki i zalać świeżą wodą. Do golonek dodajemy nasze warzywa (z wyjątkiem czosnku) wraz z przyprawami i gotujemy wszystko razem przez ok. 4 godziny. Jeśli mięso jest miękkie i odchodzi od kości, całość jest gotowa.

Usuwamy mięso i warzywa z wywaru do oddzielnych naczyń. Teraz wszystko musi ostygnąć.

Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Do tak przygotowanego czosnku dodajemy 2 chochle wywaru i odstawiamy całość na 5 minut. Po upływie czasu odcedzamy czosnek z bulionu. Następnie przecedzamy go przez bardzo drobne sitko.

Pozostały bulion przecedzamy dwa razy. Łączymy oba buliony. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa w talarki. Na dnie naczynia układamy w dowolny sposób marchew, pietruszkę i nać pietruszki.

Dodajemy mięso i tak przygotowaną formę powoli zalewamy naszym bulionem. Galaretę wstawiamy do lodówki na noc, żeby stężała.

Wskazówki

Galaretę możemy przygotować w jednej dużej formie albo w kilku mniejszych. Wybierz kształt, który ci odpowiada. Aby warzywa wyglądały lepiej na stole, ułóż je w pożądany wzór. Zalej częścią bulionu tak, aby je lekko przykryć i odstaw do lodówki. Gdy lekko stężeją, dodaj mięso i resztę bulionu. Galareta będzie wtedy wyglądać wyjątkowo.

Smacznego!