Zawarty w niej kolagen pomaga przy problemach i bólach stawów. Galareta wspomaga nie tylko stawy, chrząstki i kości, wspiera cały układ mięśniowo-szkieletowy. Sprzyja utrzymaniu zdrowego uzębienia. Kolagen uelastycznia i ujędrnia także skórę.
Galareta może być bardzo nowoczesnym daniem. My decydujemy jakie mięso i warzywa do niej dodamy i jak je ułożymy. Podany niżej przepis to tradycyjna domowa galareta.
Przygotuj garnek. Włóż do niego golonki i odgotuj je. Gdy pojawi się piana, należy ją usunąć. Następnie odcedzić golonki i zalać świeżą wodą. Do golonek dodajemy nasze warzywa (z wyjątkiem czosnku) wraz z przyprawami i gotujemy wszystko razem przez ok. 4 godziny. Jeśli mięso jest miękkie i odchodzi od kości, całość jest gotowa.
Usuwamy mięso i warzywa z wywaru do oddzielnych naczyń. Teraz wszystko musi ostygnąć.
Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Do tak przygotowanego czosnku dodajemy 2 chochle wywaru i odstawiamy całość na 5 minut. Po upływie czasu odcedzamy czosnek z bulionu. Następnie przecedzamy go przez bardzo drobne sitko.
Pozostały bulion przecedzamy dwa razy. Łączymy oba buliony. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa w talarki. Na dnie naczynia układamy w dowolny sposób marchew, pietruszkę i nać pietruszki.
Dodajemy mięso i tak przygotowaną formę powoli zalewamy naszym bulionem. Galaretę wstawiamy do lodówki na noc, żeby stężała.
Galaretę możemy przygotować w jednej dużej formie albo w kilku mniejszych. Wybierz kształt, który ci odpowiada. Aby warzywa wyglądały lepiej na stole, ułóż je w pożądany wzór. Zalej częścią bulionu tak, aby je lekko przykryć i odstaw do lodówki. Gdy lekko stężeją, dodaj mięso i resztę bulionu. Galareta będzie wtedy wyglądać wyjątkowo.