Oto przepis na szybką i prostą przekąskę, którą można serwować podczas wielu uroczystości rodzinnych i spotkań z przyjaciółmi.

Tortilla z szynką i serem 

Szybka i pyszna przekąska. Danie zobaczyłam na stole pierwszy na imieninach koleżanki. Od tamtego czasu sama często robię na większe bądź mniejsze spotkania. Potrawa jest tak szybka w przygotowaniu, że moje dzieci proszą o przygotowanie jej czasem na kolacje.

W kilku krokach przedstawię Ci przepis, abyś mogla przekonać się i spróbować sama. 

Składniki:

  • 1 opakowanie placków tortilli
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 300 g szynki
  • 100 g sera żółtego w kostce
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta ostrej papryki w proszku (według uznania)
  • olej 

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Gdy cebula nabierze złotego koloru dodaj dwie łyżki przecieru pomidorowego. Paprykę, szynkę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię. Ser żółty zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Doprawić solą i pieprzem według uznania. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, możesz dodać ostrej papryki.  Na każdym placku tortilli położyć farsz i zwinąć gotowe placki. Placki możesz pokroić na mniejsze kawałki ( według uznania).

Do małej miseczki wlać  mleko i wbić jajko. Roztrzepać  widelcem. Zanurzać gotowe tortille w jajku, a następnie podsmażać na rozgrzanej patelni z obu stron. Tortillę można podawać na ciepło lub na zimno.  Smacznego!