Ta szynka czosnkowa zrobiła furorę na przyjęciu urodzinowym. Zdradzam przepis. Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Szynka doskonale komponuje się z czosnkiem, dlatego polecamy przygotowanie jej właśnie w taki sposób. Pieczona czosnkowa szynka z pewnością nieraz zagości na Waszym stole.

Oto potrzebne składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sproszkowana słodka papryka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Mięso kroimy w grubsze plastry. Dodajemy do niego posiekany lub pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, mieszamy. Na kilka godzin odstawiamy do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, połową wykładamy dno dużego naczynia żaroodpornego. Na cebuli układamy mięso z czosnkiem, posypujemy według uznania solą, pieprzem i słodką papryką.

Przykrywamy pozostałą cebulą. Sos sojowy mieszamy z koncentratem pomidorowym i tą mieszanką polewamy mięso. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.

Pieczemy około 1,5 godziny, najpierw pod przykryciem, by mięso wchłonęło aromat wszystkich dodatków, a po około 45 minutach możemy je odkryć, żeby lekko się przyrumieniło. Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniakami.