Czekoladowe ciasto przekładane kwaśnym dżemem – Pokocha je każdy miłośnik czekolady i nie tylko. Przepis.

Ciasto, które pachnie czekoladą nadziewane dżemem smakuje i wygląda przepysznie. Obowiązkowo musisz poznać ten przepis i zapamiętać go. Ciasto jest proste w wykonaniu, więc każdy (nawet amator kulinarny) sobie z nim poradzi.

Przygotuj sobie składniki:

  • 5 jajek
  • szklanka mąki półgrubej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • proszek do pieczenia
  • szklanka musli czekoladowego
  • wiśnie lub posiekane orzechy

Kolejne składniki, jakie będą Ci potrzebne to:

  • dżem, najlepiej kwaśny
  • 200g czekolady do gotowania
  • słodka śmietanka do ubijania

Czas na przygotowanie

Wszystkie suche składniki (mąka, cukier puder, proszek do pieczenia, musli) dokładnie ze sobą połącz. Dla podkreślenia smaku dodaj przysłowiową szczyptę soli. Następnie rozdziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z olejem i dodaj do suchych składników.

Składniki możesz wymieszać za pomocą miksera bądź ręcznie. Ubij białka na pianę i powoli dodawaj do ciasta. Połącz delikatnie pianę za pomocą łyżki. Ciasto dzięki temu będzie puszyste. Przygotuj blaszkę, nasmaruj tłuszczem i posyp kasza manna lub bułką tartą. Wylej powoli ciasto na blachę.

Na wierzch połóż wedle uznania wiśnie lub posiekane orzechy. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 20 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło. Jeśli ciasto się upiekło (patyczek jest czysty), ostudź je i posmaruj konfiturą.

Uwieńczeniem tego pysznego ciasta będzie polewa czekoladowa. Przygotujesz ja z tabliczki czekolady i śmietanki. Rozpuść czekoladę w małym rondelku na ogniu i dodaj śmietanę. Trzymaj na ogniu aż składniki się idealnie połączą.

Posypka z czekolady połączona z kwaśna śmietaną również będzie idealnie komponowała się z Twoim ciastem. Twoje pyszne ciasto czekoladowe jest gotowe i czeka aż je skosztujesz.

Smacznego