Przepis na aksamitny deser bez pieczenia w 15 minut – najlepszy dla niezapowiedzianych gości.
Ten wyjątkowy deser to szybka alternatywa do domowych wypieków, na których przygotowaniu trzeba spędzić sporo czasu. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego lub w Twoich drzwiach zjawiają się niezapowiedziani goście, ten przepis jest stworzony specjalnie dla Ciebie. Deser możemy przygotować w pucharkach, kokilkach, szklanych pojemnikach lub na tradycyjnej blaszce.

Składniki:
- 1 opakowanie żelatyny
- 500g śmietany
- 150ml wody
- 300g mleka skondensowanego
- 200g czekolady
- 250g śmietanki do ubijania
Opcjonalnie:
- herbatniki lub biszkopty
- zaparzona kawa – do namoczenia ciastek
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy przygotować pojemnik, w którym będziemy podawać deser. Krem możemy podawać samodzielnie lub dla urozmaicenia możemy dodać herbatniki czy biszkopty. W tym celu moczymy nasze ciasteczka w zaparzonej kawie lub innym napoju np. kakao (dla podbicia smaku) i układamy je równo na dnie naczynia tak, aby przykryć dno.

Następnie w osobnej misce ubijamy mleko skondensowane ze śmietaną. Po ubiciu kremu dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w odrobinie podgrzanej wody, aby krem stężał. Następnie wylewamy nasz krem do wyłożonego ciasteczkami pojemnika lub jeżeli wolisz opcję bez ciasteczek — bezpośrednio do naczynia.

W ostatniej kolejności należy przygotować polewę do deseru. W tym celu podgrzewamy śmietankę w rondelku na niskiej temperaturze i ciągle mieszając dodawać do niej kawałki czekolady, do momentu aż wszystko się roztopi i połączy ze sobą. Opcjonalnie można przygotować polewę w mikrofalówce.
