Z tego przepisu powstaje pyszna i szybka szarlotka. Do jej przygotowania możesz użyć twarogu lub startych jabłek.

Użyj miksera, aby ubić masło, aż będzie lekkie i puszyste. Następnie dodaj sól, proszek do pieczenia i kontynuuj ubijanie. Dodawaj stopniowo mąkę do masy. Chcesz, aby ciasto było gładkie i jednolite w konsystencji.

Kiedy ciasto jest już gotowe do formowania, zawiń je w folię i odstaw do lodówki, aż stwardnieje. 40 minut. Po tym czasie wyjmij je i podziel na dwie równe części.

Następnie, jedną połowę ciasta rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy.

Następnie przygotowujemy nadzienie. Obrane jabłka można zetrzeć na grubej tarce. Posypujemy je cynamonem i wanilią. Wymieszać twaróg, śmietanę, cukier i jajko. Blachę można wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. (Aby się nie przyklejało, można je dodatkowo podsypać mąką).