Szarlotka wyjątkowo łatwa do przyrządzenia, nie wymaga dużych nakładów czasu i energii. Przepis.

Szukacie szybkiego przepisu na ciasto? Koniecznie spróbujcie szarlotkę z miski.

Ten przepis zachwyca prostotą wykonania. Szarlotka z miski to doskonały pomysł, gdy nie masz czasu na pracochłonne wypieki. Pyszna, szybka. Czasem nie trzeba nic więcej. Przepis na takie ciasto zawsze warto mieć pod ręką.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 średnie jabłka
  • 180 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 80 g masła

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. W misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy do nich nasze masło i mleko. Składniki mieszamy łyżką do połączenia. Następnie dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia.

Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do naszej masy. Krótko wszystko mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem. Można ją dodatkowo obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki.

Naszą szarlotkę pieczemy 30-35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Stan upieczenia warto sprawdzać patyczkiem.

Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego