Ten przepis zachwyca prostotą wykonania. Szarlotka z miski to doskonały pomysł, gdy nie masz czasu na pracochłonne wypieki. Pyszna, szybka. Czasem nie trzeba nic więcej. Przepis na takie ciasto zawsze warto mieć pod ręką.
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. W misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy do nich nasze masło i mleko. Składniki mieszamy łyżką do połączenia. Następnie dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia.
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do naszej masy. Krótko wszystko mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem. Można ją dodatkowo obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki.
Naszą szarlotkę pieczemy 30-35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Stan upieczenia warto sprawdzać patyczkiem.